Raamdecoratie: veel vernieuwing op de markt

Met raamdecoratie zorg je niet alleen voor meer privacy, je kunt ook de sfeer verhogen en de stijl van de rest van het interieur accentueren. Afhankelijk van de materialen kan het ook zorgen voor geluidsdemping en je kunt spelen met de lichtinval. Raamdecoratie is dus een belangrijk onderdeel van het gehele interieur

Wat is het verschil tussen raamdecoratie en gordijnen?

De gordijnen hangen voor het raam. Met raamdecoratie bedoelen experts rolgordijnen, blinds en jaloezieën. Die hangen meestal direct in of op de kozijnen.

Als je raamdecoratie wil, waar begin je dan met zoeken?

Begin met het bepalen van de functie. In de slaapkamer moet de raamdecoratie licht kunnen buiten houden. Het kan zijn dat je wil voorkomen dat mensen naar binnen kunnen kijken, terwijl je wel wil dat het licht doorlaat.

De functie bepaalt de keuze: als je wil verduisteren is een rolgordijn handig, of een verduisterend plisségordijn. Dat zijn van die stoffen gordijnen die als een accordeon in elkaar vouwen. Soms heeft de stof een coating zodat het geen licht doorlaat.

Je kunt er dus ook voor kiezen om raamdecoratie te nemen die aansluit bij de rest van het interieur. Hou je van horizontale jaloezieën van hout, of wat strakker van aluminium? Heb je graag veel streepjes of vind je dat te druk? Bij sommige plisségordijnen of jaloezieën kun je de bovenkant open maken, dat geeft ook een andere uitstraling. Kies je voor grove stoffen of juist wat fijnere en welke kleur vind je mooi?”

Je moet vast ook praktische overwegingen meenemen. In de techniek is veel innovatie. Er zijn veel meer mogelijkheden, dus denk niet dat als het tien jaar geleden niet kan, dat dat nu nog steeds zo is.

En dan zijn er nog shutters

Met shutters combineer je daglicht, privacy én een luxe uitstraling. Het zijn een soort luiken. Je klapt ze open en dicht en ze fungeren dus ook als raamdecoratie. Ze geven een heel speels effect.”

Conclusie

Er gebeurt gewoon heel veel op het gebied van raamdecoratie. Wat erg leuk is, is dat er steeds meer duurzame materialen op de markt komen. Gerecyclede stoffen of bamboe. Je kunt dus echt op zoek naar een mooie mix en combineren met de gordijnen. Meestal wordt raamdecoratie met gordijnen gecombineerd, maar het assortiment is zo uitgebreid dat dat niet eens meer altijd hoeft.

Bron: AD.nl

Wil je advies over de juiste raamdecoratie voor jou?

Laat het ons weten via onderstaand formulier. We contacteren je dan eerstdaags

* = Dit veld is verplicht