Minder zitten en meer bewegen met doordachte kantoorinrichting

Met ergonomisch kantoormeubilair kan je heel wat lichamelijke klachten vermijden. Maar dat is niet alles. Ook het volledige kantoorgebouw kan je zo inrichten dat medewerkers aangezet worden om van hun stoel te komen. Welkom, dynamisch kantoor!

Wat is een dynamisch kantoor?

Bij een dynamische kantooromgeving zorgt de lay-out ervoor dat er meer wordt bewogen en minder lang wordt gezeten. Je gaat het volledige gebouw dan zo indelen en inrichten dat de medewerkers spontaan en regelmatig hun werkplek verlaten in plaats van urenlang aan hun stoel en bureau gekluisterd te blijven.

Het gewenste gedrag – minder zitten en meer bewegen – onbewust uitlokken, kan al met eenvoudige ingrepen. Daarom enkele basistips voor een dynamische kantoorinrichting.

Voor elke taak een andere ruimte

Niets zo ‘gemakkelijk’ als een bureau met een telefoon erop, een archiefkast binnen handbereik, een printer ernaast en een aanpalende vergadertafel. Ergonomisch is dat al een stuk minder en vaak is het ook niet altijd even productief. Een veel beter idee is om voor elke taak een andere ruimte te voorzien. Doordat elke ruimte een specifieke functie krijgt – concentratiewerk, brainstormen, telefoneren, vergaderen… – zullen medewerkers zich automatisch naar daar verplaatsen. Vanuit ergonomisch oogpunt is dat ook een betere optie dan een groot landschapskantoor. En het is er ook gewoon stiller.

Voor elke ruimte een andere houding

Elke ruimte voorbehouden voor een specifieke taak is stap 1, die inrichten zodat de verschillende houdingen aan bod komen in het volledige bedrijf is stap 2. Wissel daarom zit-statafels af met barkrukken, comfortabele zetels, statafels en gewone bureaus, of waarom niet … een fiets of loopband. Wanneer een medewerker een koffiepauze houdt, in meeting gaat of zich moet concentreren, neemt hij dan automatisch een andere houding aan.

De kat (niet) bij de melk

Vlot kunnen communiceren met collega’s is belangrijk, maar dat hoeft daarom niet altijd vanop de eigen stoel te gebeuren. Door medewerkers te spreiden in de ruimte of deze ruimte te compartimenteren, zet je ze aan om hun werkplek te verlaten wanneer ze moeten overleggen of gewoon een praatje willen maken. De kat bij de melk dus, maar niet te dicht en niet al te zichtbaar.

Meer tips over de lay-out en inrichting van je kantoor?

Vul onderstaand formulier in voor gespecialiseerd advies.

* = Dit veld is verplicht