Wat doet thuiswerken met ochtend- en avondmensen?

De biologische klok van ochtend- en avondmensen strookt niet bepaald met onze standaardkantooruren. Zijn het thuiswerken en de flexibele werkuren voor hen een uitkomst om meer in hun eigen ritme te werken?

Avondmensen worden minder afgeleid

Avondmensen werken in volle concentratie terwijl de meerderheid van België ligt te slapen. Hun argumenten zijn dat er 's avonds meer druk op de ketel staat om het af te krijgen en ze niet worden afgeleid. Hun nadeel is dat ze soms het besef van tijd een beetje kwijtraken.

Ochtendmensen plannen beter

Ochtendmensen maken vooraf een een strakke planning om te weerstaan aan de verleiding om ’s morgens te blijven liggen. Met behulp van een powernap tussendoor weten ze tot 's avonds op te blijven. Ochtendmensen zijn creatiever in de vroege ochtend en voelen een voorsprong op de rest. Slechts een kleine groep is ochtendmens.

Gevolgen van een aangepast werkritme

Experten waarschuwen voor het aanpassen van het werkritme. Vooral voor avondmensen die 's ochtends een uurtje langer blijven liggen kan dat slecht zijn voor hun stemming. Door later op te staan, word je minder lang blootgesteld aan het daglicht. Dat vergroot de kans op depressiviteit, zoals in Scandinavische landen heel duidelijk is.

Conclusie

De biologische klok is bij het overgrote deel van de bevolking gemiddeld ingesteld: zij zijn ochtend- noch avondmens. Ons lichaam is via een lange evolutionaire weg gemaakt om mee te bewegen met de deining van dag en nacht. Het is niet gezond, zowel mentaal als lichamelijk, om hier langdurig tegenin te gaan.

Bron: deondernemer.nl