De evolutie van het zitten op kantoor

Zitten doen we al zo lang als mensen op de aarde rondlopen. Stoelen bestaan al eeuwenlang. We bekijken even hoe het zitten door de jaren heen is veranderd.

De stoel als statussymbool in het Oude Egypte

De stoel brengt ons terug naar het Oude Egypte, waar alleen de rijken plaats mochten nemen op deze meubelen. Het was een echt statussymbool.

De eerste bureaustoel

De stoel die voor bureaustoel door kon gaan, ontstond rond 1900. Hij had een vierpoots-onderstel op wielen, die tevens draaibaar was.

Vanaf 1970 verschenen er stoelen waar je de neighoek tussen de zitting en rug onafhankelijk in kon stellen. Zitten werd daardoor een compleet nieuwe ervaring.

De bureaustoelen van de 21e eeuw

Ontwerpers van bureaustoelen hebben niet stilgezeten. De stoelen waar we op ontspannen, zijn heel anders dan de stoelen waarop we werken. Op kantoor zien we naast de bureaustoel nu bijvoorbeeld ook zadelkrukken. Een stoel die je natuurlijke houding bevordert en ergonomisch erg verantwoord is.

Gezonde bureaustoelen

Lang en veel zitten wordt steeds gebruikelijker. Toch is het steeds belangrijker om minder lang stil te zitten, vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt.

Het is duidelijk dat het zitten op kantoor al lang niet meer begint en eindigt bij een bureaustoel. Flexibele kantoorconcepten met afwisseling tussen de statische bureaustoel, een zadelkruk en een zit-sta bureau bijvoorbeeld zorgen ervoor dat je lichaam deze neutrale, open houding aanneemt. Zo worden klachten voorkomen en kan jij efficiënt en gezond te werk gaan.

Bron: score.nl