De kracht van de zadelkruk

In 1978 publiceerde NASA een studie over de natuurlijke houding van het menselijk lichaam in gewichtloze toestand.  Het doel was een optimale werkplek te ontwikkelen in de ruimte. De werkhouding van een astronaut is niet gestrekt of hoekig, maar de heupen staan in een wijde hoek en de benen zijn lichtjes gespreid.

De natuurlijke houding van de astronaut in gewichtloze toestand

Op aarde vormt deze natuurlijke houding van de astronaut in gewichtloze toestand de basis voor de gezonde zitpositie. Score-zadelzitten werden hiernaar ontwikkeld en bieden een zitpositie met een open heuphoek tussen 120° en 135°.

Men zit hoger en het bekken kantelt lichtjes voorwaarts, hetgeen een positief effect geeft op de positie van de ruggegraat. Hierdoor heeft de zwaartekracht minder impact doordat het hoofd, de ruggegraat en het bekken mooi op elkaar staan uitgelijnd.  De vorm van de zadelzitting ondersteunt tevens de spreiding van de benen voor een ontspannen zitpositie.

De Score zadelzit is ideaal geconcepiëerd om de houding in gewichtloze toestand ook genoemd ‘Zero Gravity’ te benaderen.